By SDV

Întrecerile barbatesti de lupte numinte Muay  Thai reprezinta cea mai veche forma de artă martială, aparuta pe teritoriul Thailandei de azi, acum aproximativ 2000 ani. Pe timp de pace, soldaţii din acea zonă a Asiei se antrenau luptandu-se în  cadrul unor ritualuri Muay Thai de înduplecare a bunavointei zeilor, dar şi pentru a demonstra respectful faţă învaţatori şi parinţi.

Muay Thai sau boxul thailandez, sport naţional thailandez, este un stil de lupta din categoria artelor martiale, care implica pumnii, picioarele, coatele şi genunchii.

Muay Thai, tradus mai larg inseamna modul de a lupta de la om la om fara arme al thailandezilor. În ultima vreme, termenul a devenit o conotaţie de sport al luptatorilor adevaraţi sau cum mai sunt numiţi, gladiatorii zilelor noastre.

Muay Thai înseamnă, dacă depăşim clişeele vehiculate în filmele de arte marţiale, poate cea mai complexă şi completă artă a luptei om la om prin schimb de lovituri. În Thailanda el mai este denumit „arta celor 8 arme”, aceasta referindu-se la posibilitatea luptătorilor de a utiliza tot ce poate fi „proiectil”, într-o luptă : pumnii, picioarele, coatele şi genunchii.

Muay Thai este un sport dur, dar cu norme de siguranta care il fac mai puţin periculos decat multe sporturi considerate inofensive. Dar lupta ramane lupta şi cine se urca in ring contra unui thai-boxer sau kick-boxer experimentat fara sa stie ce face, va avea de stat acolo foarte putin timp in picioare!

Astazi, ceremoniile Muay Thai se desfasoara pe categorii, iar luptatorii poarta manusi. Varianta care a patruns si in Occident si care se numeste Kick-Boxing permite si lovirea cu talpa piciorului.

„Centura se află în ring” e un slogan însuşit cu mândrie de thailandezi şi singurul mod de a adjudeca un grad de maestru al sportului este de a fi luptător sau de a confecţiona luptători. Poţi fi oricât de faimos în ţara de origine, ca sa fii respectat în sport, există un singur mod : a urca în ring şi a lupta, tu însuţi, sau oamenii şcoliţi de tine. Oameni fair-play de altfel şi pasionaţi de adevărul sportului, thailandezii vor aplauda cu tot atâta energie si respect pe strainii buni in Muay Thai cat si pe vedetele proprii.

Reclame

0 Responses to “Muay thai stiinta celor 8 arme”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Reclame
iunie 2019
L M M J V S D
« mart.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Recent Entries


%d blogeri au apreciat asta: